Husk at skifte dine vinterdæk ud med sommerdæk

Drag to rearrange sections
Rich text content

Når sommeren kommer og temperaturen begynder at stige er det meget vigtigt at huske at skifte vinterdækkene ud med sommerdæk. Det er dog ikke alle der rent faktisk husker at skifte dækkene ud og det kan blive både dyrt og farligt. Faktisk så er det op mod 15% af de danske billister der kører på vinterdæk hele sommeren igennem. Som sagt er det ikke en god ide, da det koster både i forhold til økonomien, men også på sikkerheden.

Tre gode grunde til at du skal huske at skifte dine vinterdæk ud med sommerdæk

Der findes flere forskellige gode årsager til at du skal huske at skifte dine vinterdæk ud med sommerdæk, men her er tre gode grunde, som bør være nok til at overbevise dig om at det er det rigtige at gøre.

  1. Når du kører om sommeren på vinterdæk er der generelt set et dårligere greb og dermed en længere bremselængde. Hvis vejen er våd, vil vinterdækkene have en bremselængde på helt op til 15% længere og det kan være afgørende, hvis man pludselig finder sig selv i en kritisk situation på motorvejen eller landevejen.
  2. Derudover har vinterdæk på tør vej om sommeren et dårligere vejgreb i kurver på ca. 10%, hvilket kan være farligt. Derudover er rullemostanden på vinterdæk hele 15 % større, end hvis du kører med sommerdæk.
  3. Sidst men ikke mindst er der det økonomiske aspekt. På grund af det dårligere greb i vejen og den øgede rullemodstand skal bilen også bruge mere benzin på at køre og den kører dermed færre kilometer pr. liter. Det betyder altså overordnet set at bilen også bliver dyrere i drift når du kører på vinterdæk året rundt.

Der er altså både sikkerhedsmæssige og økonomiske årsager til at du bør huske at skifte dine vinterdæk ud med sommerdæk når det gode vejr kommer!

Gør det for din sikkerheds skyld

Som sagt er det det økonomisk rigtige at udskifte vinterdækkene med sommerdæk. Det er dog ikke den primære årsag til at du skal gøre det. Du skal gøre det for din egen sikkerheds skyld! Det vil være meget træls at ende i et biluheld bare fordi man ikke lige fik sat de rigtige dæk på bilen. Den længere bremselængde og det dårligere vejgreb gør det generelt set bare mere farligt at køre bilen når temperaturen er over syv grader. Derudover er det også vigtigt at huske på, at det jo ikke bare er din egen sikkerhed der drejer sig om. Det drejer sig også om de passagerer du har med i bilen og andre trafikanter i trafikken.

Hvis du ved at du ikke får skiftet vinterdæk ud med sommerdæk, og vice versa, så kan helårsdæk være et godt alternativ. Hvis du ikke kører mere end 15.000 kilometer om året, så er helårsdæk faktisk en meget fin løsning. Hvis du dog kører mere end 15.000 kilometer om året, så bør du stærkt overveje at bruge sommerdæk om sommeren og vinterdæk om vinteren.

rich_text    
Drag to rearrange sections
Rich text content
rich_text    

Page comments