Generativ AI som Study Buddy

   Tid

Lektionen forventes at tage ca. 30-60 min. at gennemføre.

Informationssøgning-1.png Om lektionen 'Generativ AI som Study Buddy'

Denne lektion giver dig forslag til, hvordan du kan bruge generativ AI i forbindelse med dine studier. Der findes mange former for generativ AI, men i det følgende tages der udgangspunkt i Microsoft Copilot, da KU har en licensaftale med Microsoft.

  Læringsmål 

Når du har gennemført lektionen, forventer vi, at du:

  • ved, hvordan du som studerende med fordel kan bruge generative AI-sprogmodeller i dit studie.
  • ved, hvad der ikke er hensigtsmæssigt at bruge generative AI-sprogmodeller til i forbindelse med dit studie.
  • kan bruge generative AI-sprogmodeller som sparringspartner i dit studie.
  • kan forholde dig kritisk til output fra generativ AI, når du bruger den som sparringspartner.

Kilde 

Lektionen er produceret af Københavns Universitet som en del af Københavns Universitets læringsressourcer til digital dannelse, 2023. Modulet er produceret produceret i samarbejde med Københavns Universitetsbibliotek og Center for Online og Blended Learning ved SUND.

Fagansvarlige:

  • Birgitte Munk, specialkonsulent, Universitetsbibliotek (KUB)
  • Muhamed Fajkovic, specialkonsulent, Universitetsbibliotek (KUB)
  • Søren Davidsen, specialkonsulent, Universitetsbibliotek (KUB)

_________________________________________________________

 

COBL_litterature_40x40px_2017_18.png  Før du går i gang

Her er et par gode råd:

_________________________________________________________

 

  Hvordan har generativ AI forandret livet som studerende?

Hør Dünya Tümtürk og Katrine Lindtner Andersen fra Sociologi samt Lukas Frimer Tholander fra Datalogi fortælle om, hvordan ChatGPT og Copilot har ændret deres hverdag som studerende. Hvordan bruger de teknologien som hjælp til studierne? Hvordan oplever de, at deres undervisere har taget imod AI? Er det klart for dem, hvilke regler der gælder for deres brug af AI? Tænker de over teknologiens klimaaftryk? Og hvad med datasikkerheden? 

_________________________________________________________

 

COBL_litterature_40x40px_2017_18.png  Sådan kan du bruge generativ AI som sparringspartner

AI_study_buddy.JPG

Billede: ChatGPT, DALL-E, 22/3-2024, promt: "AI som study buddy på universitetet"

Generativ AI kan bruges til mange forskellige ting, men nedenfor kan du læse mere om, hvordan du kan bruge teknologien som sparringspartner i forbindelse med dine studier. Strukturen er et forsøg på at afspejle, hvor man som studerende vil have størst gavn af at bruge generativ AI, velvidende, at virkeligheden ofte er væsentlig mere ustruktureret.

Eksemplerne nedenfor kan f.eks. bruges i ChatGPT Links to an external site., Microsoft Copilot Links to an external site. (gratis når du er logget ind med dit KU-brugernavn) og Google Gemini Links to an external site.

Prompt-eksemplerne er på dansk, men du skal være opmærksom på, at du i nogle tilfælde vil få et bedre resultat, hvis du skriver på engelsk.

Sidst men ikke mindst skal du være opmærksom på, at alle store sprogmodeller er trænet på bestemte data, og dette kan påvirke det svar, du får. Derfor er det altid en god ide at dobbelttjekke AI-genereret information.

_________________________________________________________

 

COBL_litterature_40x40px_2017_18.png Prompting-eksempler med Microsoft Copilot

NB! Som KU-studerende har du gratis adgang til Microsoft Copilot Links to an external site.. Du skal være logget ind hos Microsoft med dit KU-brugernavn for at få adgang til den nyeste udgave af Copilot og for at dine data er beskyttet af KU's databehandleraftale med Microsoft.

_________________________________________________________

 

Eksempel 1 - Hjælp til at udarbejde en læseplan

Hvorfor: Dette kan bryde kursuslitteraturen ned i mindre dele og dermed bidrage til at give dig et overblik over, hvilken litteratur du skal have læst til hvornår.

Hvornår: Du kan bruge det, når du har brug for at få struktureret din tid.

Hvordan: Find litteraturlisten til et givent kursus, og find ud af, hvilken litteratur du skal have læst fra gang til gang. Husk, at det kan være nødvendigt at inkludere litteratur, som knytter sig til kurset som sådan og ikke til de enkelte undervisningsgange.

   cologo_2.JPG Klik her for at se et eksempel fra Microsoft Bing Copilot, genereret 22. marts 2024.

Læseplan – Q.png

Læseplan – A.png

_________________________________________________________

 

Eksempel 2 - Hjælp til litteratursøgning (søgeord og søgestrenge)

Hvorfor: Du kan bruge Copilot som sparringspartner i forbindelse med din litteratursøgning. Det kan du for eksempel gøre, hvis du er i den helt indledende fase af din litteratursøgning, men har svært ved at finde på nogle gode søgeord. Du kan også bruge den til at få feedback på dine søgestrenge, når du er lidt længere i din søgeproces.

Søgeord og søgestrenge kan du efterfølgende bruge til at foretage litteratursøger i eksempelvis soeg.kb.dk eller i videnskabelige databaser.

Eksempel på søgestreng: ("vedvarende energi" OR "solceller") AND klima*

Hvordan: Start med at identificere et antal søgeord, som indkapsler dit foreløbige problemfelt. Der er ikke nogen regler for, hvor mange ord du skal have, men omkring ti er en god start. Brug dette som udgangspunkt for din prompt.

Hvis du er lidt længere i din søgeproces, skal du omsætte dine søgeord til søgestrenge. Det vil sige, at du skal overveje, hvordan de forskellige søgeord skal vægtes i forhold til hinanden. Dette gøres ved hjælp af de såkaldte boolske operatorer, altså AND, OR og NOT. Husk, at de altid skal skrives med store bogstaver.

Når du har udarbejdet en søgestreng, kan du bede Copilot om feedback på den.

Hvornår: Dette er især en hjælp i starten af din litteratursøgningsproces. Efterhånden som du får læst dig mere ind i det emne, du skal skrive om, vil du blive bedre til at vurdere styrken af dine søgeord og sammensætningen af dine søgestrenge. 

   cologo_2.JPG Klik her for at se et eksempel fra Microsoft Bing Copilot, genereret 27. marts 2024.

Soegeord_promt_1.JPG

Soegeord_svar_1.JPG

_________________________________________________________

 

Eksempel 3 - Sproglig sparring

Hvorfor: For at dine tekster ikke skal indeholde sproglige mangler, kan du få en slags "korreturlæsning" af Copilot. Så undgår du, at indtrykket af teksten bliver dårligere pga. fejl, som du som tekstens forfatter ikke nødvendigvis får øje på.

Hvordan: Indsæt det afsnit fra dit dokument, som du gerne vil have feedback på. Du bør specifikt angive, hvad du ønsker sparring på.

Du kan bede om at:

  • blive gjort opmærksom på stave- eller grammatiske fejl.
  • høre, om tekstens mening er klar nok.
  • få tjekket, om din forståelse af en tekst på et fremmedsprog er rigtig.
  • sparre om din tekststruktur.

Du må ikke bede Copilot om at generere teksten for dig.

Vi anbefaler, at du ikke uploader hele teksten.

Hvornår: Du kan gøre dette løbende, f.eks. før du sender udkast til problemformulering til din vejleder, eller når du går i stå med et afsnit.

   cologo_2.JPG Klik her for at se et eksempel fra Microsoft Bing Copilot, genereret 27. marts 2024.

sproglig sparring_1.JPG

sproglig sparring_2.JPGsproglig sparring_3.JPG

_________________________________________________________

 

Eksempel 4 - Sparring om en problemstilling

Hvorfor: Det kan være nyttigt at få en second opinion om din problemstilling, også af Copilot. Ligesom med enhver anden form for sparring kan det styrke din argumentation at få andre til at kaste et blik på den. Du kan eventuelt sparre med Copilot, før du gør det med din vejleder eller dine medstuderende.  

Hvordan: Bed f.eks. Copilot om at forholde sig til den problemstilling, du overvejer at arbejde med. Giv den oplysninger om opgavetypen, kravet til opgaven (f.eks. længde), samt hvad du selv har som mål med din opgave. Præciser, hvad det er, du gerne vil have sparring på (du kan f.eks. spørge, om emnet er relevant eller for bredt).

Du bør overveje, om Copilots råd er gode nok, og du behøver ikke nødvendigvis at tage imod dem. Vær desuden opmærksom på, at vejleder ofte vil stille dig kritiske spørgsmål. Dette gør Copilot kun, hvis du eksplicit beder den om det.

Hvornår: Du kan både sparre med Copilot i din indledende fase, og når du er nået lidt længere og har fået mere fod på emnet.

I den indledende fase kan du bede om hjælp til at formulere eller indsnævre problemfeltet. 

Senere i processen kan du få sparring på bestemte aspekter af din problemstilling.

   cologo_2.JPG Klik her for at se et eksempel fra Microsoft Bing Copilot, genereret 27. marts 2024.

problemstilling_1.JPGproblemstilling_2.JPG

_________________________________________________________

 

Eksempel 5 - Sparring om teoretiske overvejelser

Hvorfor: AI-værktøjer kan være en udmærket hjælp til at overskue et stort teoretisk felt eller opdage teoretiske tilgange, du ikke kender. Du kan også sparre med Copilot, således at du tester dine egne opfattelser af en teori eller teoretiker.

Hvordan: Bed f.eks. Copilot om at udrede en teoretisk tilgang for dig, eller bed den om at give dig et overblik over de vigtigste teorier på et akademisk felt. Du kan også spørge Copilot, om din udlægning af et emne er korrekt. Husk at præcisere, hvad det er, du har brug for.

Husk altid at sammenholde svarene med svar fra andre kilder. 

Hvornår: Du kan sparre med Copilot omkring dette emne, hver gang du har brug for en indledende manøvre for at sætte dig ind i en teoretisk felt. Det kunne være i forbindelse med forberedelserne til undervisningen, forberedelserne til den mundtlige eksamen, eller når du overvejer den teoretiske del af din opgave.

   cologo_2.JPG Klik her for at se et eksempel fra Microsoft Bing Copilot, genereret 29. marts 2024.

teori_test_1.JPGteori_test_2.JPGteori_test_3.JPG

 

_________________________________________________________

 

Eksempel 6 - Sparring om metodiske overvejelser

Hvorfor: Inden for de enkelte fagdisciplinger er der ofte flere forskellige metodiske tilgange at vælge mellem. For at være sikker på, at du har valgt den mest egnede, eller for ikke at overse andre relevante tilgange kan du med fordel sparre med Copilot.

Hvordan: Bed Copilot om enten at foreslå en egnet metode eller om at vurdere, om den metodiske tilgang, du overvejer, er passende til det emne, du arbejder med.

Hvornår: Det er en god ide at gøre dette før et møde med din vejleder. Så er du forberedt, og du kan høre, hvad din vejleders holdning er til dine metodiske overvejelser.

Husk at dobbelttjekke svarene. 

   cologo_2.JPG Klik her for at se et eksempel fra Microsoft Bing Copilot, genereret 29. marts 2024.

metodiske_overvejelser_1.JPGmetodiske_overvejelser_2.JPGmetodiske_overvejelser_3.JPG

 

_________________________________________________________

 

Eksempel 7 - Sparring om et konkret problem

Hvorfor: Det kan give et udkast til, hvad løsningen på et problem kan være. Problemet kunne for eksempel have med kodning at gøre.

Hvis du bruger Copilot som hjælp til programmering, kan du for eksempel få hjælp til at forstå fejlbeskeder eller til dokumentation.

Hvordan: Skab kontekst for Copilot, og beskriv trinvist, hvad du starter med, og hvilket resultat du ønsker, koden skal give.
Gør det gerne i mere end en prompt, så du kan tjekke, at chatbotten har "forstået" de enkelte trin korrekt.

Hvornår: Du kan bruge det, når du lige akkurat ikke selv kan skrive koden, eller når du skal have et svar på konkrete spørgsmål. Det kan være svært at give de rigtige prompts, hvis den kode, der skal produceres for at løse opgaven, er for kompliceret til, at du selv kan forstå den. Ligeledes kan det være vanskeligt at gennemskue, om chatbotten giver et korrekt svar.

   cologo_2.JPG Klik her for at se et eksempel fra Microsoft Bing Copilot, genereret 29. marts 2024.

problem_1.JPGproblem_2.JPGproblem_3.JPGproblem_4.JPG

 

_________________________________________________________

 

COBL_litterature_40x40px_2017_18.png  Sådan forholder du dig kritisk til generativ AI 

Ligesom med alt andet, du foretager dig i forbindelse med opgaveskrivning, bør brugen af Copilot afspejle god akademisk praksis. Du skal derfor være opmærksom på styrkerne og svaghederne ved generativ AI.

Læs det nedenstående grundigt igennem, før du kaster dig ud i at bruge AI på dit studie. Vær helt sikker på, du tilgår teknologien ansvarligt og følger de gældende regler. Hold dig opdateret på så mange platforme som muligt, da information hurtigt kan blive forældet. 

Kildekritik og teknologien bag generativ AI og store sprogmodeller
  1. Generativ AI trækker på store mængder af data, men det er ofte uklart, hvor disse data stammer fra, og hvilke kriterier der blev brugt til at udvælge dem. Dette gør det vanskeligere at evaluere pålideligheden af AI-genereret indhold.
  2. Algoritmer og træningsmetoder: Generativ AI anvender underliggende algoritmer og træningsmetoder på et omfattende tekstmateriale, der ofte er ukendt af offentligheden. 
    Se evt.: Teknologien bag ChatGPT og store sprogmodeller.
  3. Bias og generalisering: Generativ AI kan reproducere og forstærke eksisterende bias i de data, den er blevet trænet på. At identificere og adressere dette kræver en særlig bevidsthed om algoritmernes tendens til at reproducere eventuelle fordomme.
    Se evt.: Algoritmer styrer dine søgeresultater.
  4. Hallucination – Evnen til at digte information: Generativ AI kan potentielt skabe information, der ikke findes i nogen eksisterende kilder. Dette kræver en ekstra grad af forsigtighed og validitetsvurdering.
  5. Mangel på kildeinformation: Generelt er det ofte umuligt at få adgang til information om, hvilke specifikke kilder generativ AI er blevet trænet på. Dette adskiller sig fra konventionelle kilder.
    Se evt.: Grundlæggende kildekritik.
  6. Kontinuerlig udvikling og opdatering: Generative AI-modeller opdateres og forbedres løbende, hvilket betyder, at resultaterne og potentialet for bias også kan ændre sig over tid. Dette kræver en vedvarende opmærksomhed på teknologiens udvikling.
God akademisk praksis
  • Vær opmærksom på, at Copilot er indrettet sådan, at den altid vil give dig et forkert svar frem for ikke at give dig et svar. Copilot kan på den måde betragtes som det, nogen har kaldt en overconfident peer, altså en medstuderende, som af og til har for meget tiltro til egne evner. (Læs mere her: https://videnskab.dk/teknologi/chatgpt-den-ultimative-undervisningsassistent-du-ikke-vidste-du-havde-brug-for/ Links to an external site.)
  • Undersøg altid, hvad retningslinjerne for brug af generativ AI er på netop din uddannelse.
  • Har du nok viden om et område til at kunne bruge Copilot på en kvalificeret og kritisk måde?

  • Hvilke opgaver bruger du Copilot til? Er det for eksempel som hjælp til simple korrekturopgaver, eller er det til mere krævende opgaver som for eksempel hjælp til begrebsafklaring. Jo mere avanceret et niveau, du bruger Copilot på, desto mere kritisk skal du være.

  • Når du bruger Copilot til mere avancerede opgaver, bør du undersøge, hvor nyt datagrundlaget er. Altså, hvor nyt det data er, som Copilot er blevet trænet på.

  • Sammenhold altid svaret fra Copilot med andre kilder. Dette er især vigtigt, når du beskæftiger dig med et emne, som du ikke ved særlig meget om.

Må jeg godt uploade tekster til en stor sprogmodel som f.eks. ChatGPT?

Flere af de store sprogmodeller tillader, at man uploader dokumenter. Det gør Copilot ikke endnu. Hvis du vil bruge den funktionalitet med en anden AI, bør du tage højde for følgende:

  • I KU’s retningslinjer hedder det blandt andet: “Ud fra et forsigtighedsprincip bør man undgå at inkludere forskningstekster og nye erkendelser i sine prompts, indtil det er afklaret, hvorvidt og hvordan brugernes tekstinput integreres i teknologiens datagrundlag.”
  • Du kan bruge AI til at analysere interviewtransskriptioner, men du skal være opmærksom på, at ChatGPT ikke er et officielt KU-værktøj. Derfor har KU ikke en såkaldt databehandleraftale med OpenAI, som er firmaet bag ChatGPT.

____________________________________________________

 

COBL_onlinediscussion_40x40px_2017_6.png  Refleksionsøvelse

Diskuter følgende refleksionsspørgsmål:

  • Hvad er forskellen er på den vejledning, du kan få af din vejleder, og den vejledning, du kan få af Copilot?
  • Kan Copilot bruges inden for alle fagområder?
  • Kan Copilot være biased i de svar, den giver?
  • Hvad kan du gøre, hvis du er i tvivl om rigtigheden af et svar, du har fået af Copilot?

____________________________________________________________

 

COBL_fieldtrip_40x40px_2017_8-1.png  Hvis du vil vide mere

“Activities for Students to Explore AI › Education Commons”. 2023. 6. april 2023. https://ec.plymouth.ac.uk/ai-activities-for-students/ Links to an external site..

Deng, Jianyang, og Yijia Lin. 2022. “The benefits and challenges of ChatGPT: An overview”. Frontiers in Computing and Intelligent Systems 2 (2): 81–83.

Hau, Mark Friis. 2023. “ChatGPT: Den ultimative undervisningsassistent, du ikke vidste, du havde brug for”. 1. juli 2023. https://videnskab.dk/teknologi/chatgpt-den-ultimative-undervisningsassistent-du-ikke-vidste-du-havde-brug-for/ Links to an external site..

Lo, Leo S. 2023. “The CLEAR path: A framework for enhancing information literacy through prompt engineering”. The Journal of Academic Librarianship 49 (4): 102720. https://doi.org/10.1016/j.acalib.2023.102720 Links to an external site..

Lock, Samantha. 2022. “What Is AI Chatbot Phenomenon ChatGPT and Could It Replace Humans?” The Guardian, 5. december 2022, par. Technology. https://www.theguardian.com/technology/2022/dec/05/what-is-ai-chatbot-phenomenon-chatgpt-and-could-it-replace-humans Links to an external site..

“Tips on Using Generative AI”. 2023. Education - University of Kent. 16. oktober 2023. https://www.kent.ac.uk/education/using-generative-ai-at-kent/student-guidance/tips-on-using-generative-ai Links to an external site..

___________________________________________________________