Underviservejledning til lektionen Undgå plagiering
PDF version Download PDF version
Formål
Mange studerende er med rette nervøse for at komme til at plagiere og kan være frustrerede over ikke at kende nok til reglerne om plagiering og videnskabelig redelighed. Målet med denne lektion er at præsentere de væsentligste regler for det gode videnskabelige arbejde.
Målbeskrivelse
Når de studerende har gennemført lektionen, forventes det, at de:
- ved, hvordan de sikrer korrekt citering (f.eks. anvendelse af citationstegn, kursiv eller parafrasering) og undgår utilsigtet plagiering.
- forstår vigtigheden af at henvise til andres kilder, så de kan genfindes.
- kan reflektere over, hvordan de anvender såvel andres som egne tekster i en opgaveskrivningssammenhæng.
- har set retningslinjer for kildeangivelse ved brug af generativ AI (ChatGPT m.m.).
Hvilke dannelsesspørgsmål behandler denne lektion?
• Hvilke principper gælder for ansvarlig forskningspraksis, herunder plagiering og copyright?
Indholdsbeskrivelse
Denne lektion præsenterer de væsentligste regler for det gode videnskabelige arbejde, herunder hvordan man sikrer korrekt citering og undgår utilsigtet plagiering.
Format og varighed
Lektionen består af et link til stopplagiat.nu, som indeholder information om plagiering henvendt til studerende samt en test, hvor de studerende har mulighed for at se, om de har forstået reglerne for plagiering.
Lektionen er estimeret til ca. 15-20 min. varighed.
Målgruppe
Bachelorstuderende på hele Københavns Universitet.
Hvornår anbefales denne lektion inddraget i undervisningen?
Lektionen er udviklet, så den kan gennemføres som selvstændig aktivitet, men den vil være særlig relevant at inddrage, når de studerende skal til at skrive deres første større opgave, hvor man kan inddrage plagieringsaspektet i en diskussion af, hvilke krav der stilles til et akademisk produkt inden for ens fagområde.
Hvordan anbefales denne lektion inddraget i undervisningen?
Overordnet set kan inddragelsen ske dels gennem generelle diskussioner i det indledende arbejde med opgaveskrivningen og dels mere specifikt, når opgavens indhold er på plads og redigeringsprocessen begyndt.
Den nyeste forskning om studerendes forberedelsesmønstre peger på, at der er større sandsynlighed for, at studerende engagerer sig i de foreslåede forberedelsesaktiviteter, hvis de oplever disse aktiviteter som relevante og kan se tegn på synlig læring. På den baggrund foreslås det, at aktiviteterne i denne lektion rammesættes tydeligt for de studerende, så de kan se formålet med dem i forhold til opnåede kompetencer og i forhold til, hvordan forberedelsesaktiviteten relaterer til, hvad der foregår i undervisningen. Nedenstående er et konkret forslag hertil baseret på sidstnævnte inddragelsestype, dvs. i en opgaveskrivningsproces, når opgavens indhold er på plads og redigeringsprocessen begyndt.
Forslag til forberedelsesvejledning i fagets Absalon-rum:
1) Følg lektionen ’Undgå plagiering’ (henvisning videre herfra til stopplagiat.nu Links to an external site.).
2) Upload et tekstafsnit (f.eks. baggrunds- eller teori-/metodeafsnittet) fra din opgave samt de for tekstafsnittet relevante dele af din opgaves referenceliste i denne diskussionstråd på Absalon, inden undervisningen starter. I undervisningen gennemlæser du en af dine medstuderendes tekstafsnit og giver feedback på det samt modtager feedback på det, du selv har uploadet.
Forslag til undervisningsaktiviteter baseret på de studerendes forberedelse (i alt ca. 30 min.):
1) Studerende går sammen parvis og giver hinanden peerfeedback på tekstafsnittene med udgangspunkt i følgende feedbackkriterium (ca. 30 min.):
• Citerer og referer forfatteren korrekt og i nødvendigt omfang?
Forslag til efterbehandlingsvejledning i fagets Absalon-rum:
1) Indarbejd den modtagne peerfeedback i dit tekstafsnit.
2) Aflever dit tekstafsnit og de for tekstafsnittet relevante dele af referencelisten her i Absalon. Du modtager underviserfeedback fra mig på det afleverede efter samme kriterier som ved peerfeedbacken i undervisningen.
Forslag til undervisningsaktiviteter baseret på generativ AI:
1) Prøv at finde svar på en problemstilling med relevans for dit emne ved brug af generativ AI.
2) Bed herefter om referencer.
3) Tjek, om referencerne er korrekte i Google Scholar og i Universitetsbibliotekets database - Soeg.kb.dk Links to an external site..
Kilde – hvem har produceret indholdet?
Stopplagiat.nu er blevet til i et samarbejde med Danske Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbibliotekers Forum for Brugeruddannelse www.dfdf.dk (nu FLIPD)
Projektet er støttet af Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek.
Lektionens relation til andre lektioner og/eller forløb, hvis relevant
Lektionen er udviklet til emnet ”Digital videnskabelig informationssøgning”, og andet indhold under dette emne vil også være relevant:
- Algoritmerne styrer dit søgeresultat
- Dine søgeord er en del af din metode
- Referenceværktøj – hvad er det, og hvorfor skal du bruge det?
- Grundlæggende kildekritik
- Nye metoder til digital kildekritik
- Fusk eller forskning – pas på predatory journals!
Hvis der ønskes et mere detaljeret fokus på videnskabelig informationssøgning, anbefales forløbet Academic Information Seeking.
Endelig kan underviser med fordel orientere sig på denne hjemmeside om studerendes akademiske digitale kompetencer (STAK) Links to an external site., hvor der findes adskillige andre øvelser og aktiviteter inden for emnet digital videnskabelig informationssøgning.