Underviservejledning til lektionen Referenceværktøj – hvad er det, og hvorfor skal du bruge det?

PDF version Download PDF version

Formål 
Lektionen er udviklet med det formål at sikre, at den studerende er i stand til at levere den fornødne dokumentation for grundlaget for sin opgave/afhandling, og give den studerende viden om, hvilke referencehåndteringsprogrammer der findes, og redskaber til at vurdere, hvilke der er relevante, og hvordan de virker. Værktøjerne kan hjælpe den studerende med at udforme en korrekt litteraturliste til en opgave og hjælpe med til at sikre, at henvisninger og litteraturlister overholder formelle krav.


Målbeskrivelse  

Når de studerende har gennemført lektionen, forventes det, at de:

•    har forstået fordelene ved at anvende et referenceværktøj.
•    har stiftet bekendtskab med et eller flere referenceværktøjer og lært, hvordan de integrerer det i deres browser og tekstbehandlingsprogram.
•    har testet værktøjets kernefunktioner: indsat henvisninger, lavet litteraturliste og forholdt dig til valget af referenceformat.

 

Hvilke dannelsesspørgsmål behandler denne lektion?
•    Hvordan kan jeg arbejde med referencehåndtering, så jeg sikrer korrekt citering og undgår utilsigtet plagiering?


Indholdsbeskrivelse

Lektionen guider i brugen af referenceværktøjerne Endnote, Mendeley og Zotero. Gennem tre vejledende tekster får de studerende indblik i værktøjerne, der blandt andet kan hjælpe med at indsamle litteraturreferencer, indsætte referencer i Word, importere artikler fra litteraturdatabaser, dele referencerne med andre eller opbygge et bibliotek over egne referencer. Igennem lektionen får de studerende redskaber til bedre overblik og til at sikre, at henvisninger og litteraturlister overholder de formelle krav.


Format og varighed

Lektionen består af tre links, der giver adgang til sider, der hver især præsenterer relevante referenceværktøjer. Herudover indeholder lektionen en video af 2-3 min. varighed, som præsenterer referenceværktøjet Zotero.

Lektionen er estimeret til ca. 15-30 min. varighed.


Målgruppe

Bachelorstuderende på hele Københavns Universitet.

 

Hvornår anbefales denne lektion inddraget i undervisningen? 
Lektionen anbefales inddraget i starten af processen med de studerendes første større opgave på BA-delen, hvor de studerende kan anvende referencehåndteringsprogrammet til at lagre, organisere/strukturere deres fundne litteratur m.m. og anvende det som dokumentation for deres argumentation, beskrivelser osv. 

 

Hvordan anbefales denne lektion inddraget i undervisningen?
Den nyeste forskning om studerendes forberedelsesmønstre peger på, at der er større sandsynlighed for, at studerende engagerer sig i de foreslåede forberedelsesaktiviteter, hvis de oplever disse aktiviteter som relevante og kan se tegn på synlig læring. På den baggrund foreslås det, at aktiviteterne i denne lektion rammesættes tydeligt for de studerende, så de kan se formålet med dem i forhold til opnåede kompetencer og i forhold til, hvordan forberedelsesaktiviteten relaterer til, hvad der foregår i undervisningen. Nedenstående er to konkrete forslag hertil.

A: Fokus på referencepraksis

Forslag til forberedelsesvejledning i fagets Absalon-rum:

1) Følg lektionen ’Referenceværktøj – hvad er det og hvorfor skal du bruge det?’

2) Læs [fagspecifikt dokument uploadet af underviser] med eksempler på korrekt referenceangivelse inden for fagområdet.

3) Upload din opgaves referenceliste i denne diskussionstråd på Absalon, inden undervisningen starter. I undervisningen gennemlæser du en af dine medstuderendes referenceliste og giver feedback på den samt modtager feedback på det, du selv har uploadet.
[I undervisningssituationer, der ikke er bygget op om, at de studerende skal producere en større skriftlig opgave, kan underviser lave en lignende øvelse ved at give de studerende en liste med ufuldstændige referencer til forskellige kilder, som de studerende så skal sætte korrekt bibliografisk op og uploade.]

 

Forslag til undervisningsaktiviteter baseret på de studerendes forberedelse (i alt ca. 20 min.):

1) Studerende går sammen parvis og giver hinanden peerfeedback på referencelisterne med udgangspunkt i følgende feedbackkriterier (ca. 20 min.):

•    Er fagets standarder for referenceangivelser fulgt?

 

Forslag til efterbehandlingsvejledning i fagets Absalon-rum:

1) Indarbejd den modtagne peerfeedback i din referenceliste.

2) Aflever din referenceliste her i Absalon. Du modtager underviserfeedback fra mig på det afleverede efter samme kriterier som ved peerfeedbacken.

 

B: Fokus på brug af referencehåndteringsprogram

Forslag til forberedelsesvejledning i fagets Absalon-rum:

1) Følg lektionen ’Referenceværktøj – hvad er det og hvorfor skal du bruge det?’

2) Download og installer [Endnote/Mendeley/Zotero], så det er klar til brug i undervisningen. Du finder instrukser til download og installation her:

•    Endnote Links to an external site.
•    Mendeley Links to an external site.
•    Zotero Links to an external site.

3) Prøv at indtaste så mange referencer som muligt fra din opgave i [Endnote/Mendeley/Zotero]. I undervisningen får du mulighed for at sidde sammen med en medstuderende og arbejde videre med og kontrollere indtastningerne.
[I undervisningssituationer, der ikke er bygget op om, at de studerende skal producere en større skriftlig opgave, kan underviser lave en lignende øvelse ved at give de studerende en liste med ufuldstændige referencer til forskellige kilder, som de studerende så skal sætte korrekt bibliografisk op og uploade.]

Forslag til undervisningsaktiviteter baseret på de studerendes forberedelse (i alt ca. 30 min.):

1) Studerende går sammen parvis (30 min.):

•    Vis hinanden jeres inddateringer i [Endnote/Mendeley/Zotero] samt den referenceliste, programmet har genereret i tekstbehandlingsprogrammet (f.eks. MS Word)
•    Har I fulgt samme procedure, og ser jeres referencelister ens ud?
•    Hjælp hinanden, hvis I har problemer.

 

Kilde – hvem har produceret indholdet?
Lektionen er produceret af Københavns Universitet som en del af Københavns Universitets læringsressourcer til digital dannelse, 2023.

Fagansvarlige:
•    Thomas Hoffmann, informationsspecialist, Københavns Universitetsbibliotek (KUB)
•    Muhamed Fajkovic, specialkonsulent, Københavns Universitetsbibliotek (KUB)
•    Martin Weile, informationsspecialist, Københavns Universitetsbibliotek (KUB)
•    Anne Bagger, informationsspecialist, Københavns Universitetsbibliotek (KUB)
•    Karen Bendix, informationsspecialist, Københavns Universitetsbibliotek (KUB)

 

Lektionens relation til andre lektioner og/eller forløb, hvis relevant
Lektionen er udviklet til emnet ”Digital videnskabelig informationssøgning”, og andet indhold under dette emne vil også være relevant:

Hvis der ønskes et mere detaljeret fokus på videnskabelig informationssøgning, anbefales forløbet Academic Information Seeking.

Endelig kan underviser med fordel orientere sig på denne hjemmeside om studerendes akademiske digitale kompetencer (STAK) Links to an external site., hvor der findes adskillige andre øvelser og aktiviteter inden for emnet digital videnskabelig informationssøgning.