Underviservejledning til lektionen Pas på dine data – om dataklassifikation og risici

PDF version Download PDF version

Formål 
Lektionen er udviklet med det formål at introducere den studerende til data, dataklassifikation og risikovurdering. Området dataklassifikation og risikovurdering kan være lidt komplekst, men de studerende kommer rigtig langt med de værktøjer og metoder, der præsenteres i lektionen, og med almindelig sund fornuft.

Målbeskrivelse  
Når de studerende har gennemført lektionen, forventes det, at de:

•    kan forklare, hvorfor det er vigtigt at vurdere, hvilke typer af data de arbejder med i deres studieopgaver og projekter gennem dataklassifikation.
•    kan udføre simpel dataklassifikation ved at identificere de datatyper, de arbejder med.
•    kan foretage en risikovurdering i forhold til datasikkerhed.
•    kan nævne metoder til at håndtere data på en sikker måde i forhold til datalækage og datatab.
•    kan finde yderligere information og vejledning om sikker datahåndtering på KU's intranet.

Hvilke dannelsesspørgsmål behandler denne lektion?
•    Hvad er data? Hvilke data kan og må jeg anvende til studieformål? 
•    Hvordan klassificerer jeg data? 
•    Hvordan håndterer jeg forskellige typer data sikkert og forsvarligt f.eks. under dataindsamling, opbevaring, deling, udveksling og genbrug? 
•    Hvordan håndterer jeg persondata i forbindelse med mit studie og mine undersøgelser? 
•    Hvornår er data personfølsomme, og hvorfor er det vigtigt? 
•    Hvor (på KU) kan jeg opsøge viden om regler for dataindsamling og -håndtering? 

 

Indholdsbeskrivelse
Denne lektion gør de studerende opmærksomme på, at data findes i mange former. Temaer, der berøres, er: Hvad er det for data, jeg har at gøre med? Hvor skal mine data gemmes, så de er sikrede? Hvilke risici er der forbundet med den måde, jeg arbejder med mine data på? Hvordan mindsker jeg disse risici?

Dataklassifikation og risikovurdering er særlig relevant, hvis de studerende arbejder med data, som enten er omfattet af GDPR (persondata) eller skal holdes hemmelige af andre hensyn. Nogle gange arbejder studerende med denne slags data, fordi de er studentermedhjælpere eller arbejder med forskningsdata i anden sammenhæng. I disse tilfælde er det ikke ligegyldigt, hvor de gemmer, og hvordan de håndterer data, fordi de skal sikres mod uautoriseret adgang. 


Format og varighed

Lektionen består af tekst, videoer, refleksionsopgaver, en ordliste, hvor de væsentligste begreber defineres, og links til mere information om, hvordan studerende anbefales at håndtere persondata på KU, herunder links til gældende dokumentation.

Lektionen er estimeret til 30 min. varighed, ekskl. refleksionsopgaver.


Målgruppe

Bachelorstuderende på hele Københavns Universitet.


Hvornår anbefales denne lektion inddraget i undervisningen? 
Lektionen introducerer dataklassifikation og risikovurdering velvidende, at i de fleste tilfælde vil de studerende sikkert arbejde med data, der ligger frit tilgængelige på nettet, som stammer fra bøger eller artikler, eller som du som underviser har udleveret til dem. I disse tilfælde er dataklassifikation og risikovurdering ikke relevant, da disse typer data som oftest ikke kræver særlige hensyn, bortset fra at der kan være rettighedshensyn at tage. 

Lektionen er alligevel udviklet, så den kan gennemføres som selvstændig aktivitet, men den vil være særlig relevant at inddrage som optakt til opgaver eller projekter, hvor de studerende skal indsamle data, gemme data og dele data i deres grupper. De studerende skal vurdere følsomheden af deres data og udvælge passende kilder til at opbevare og evt. dele deres data på. Navnlig til bachelorprojekt- og kandidatspecialeformål kan man dog alternativt med fordel anvende det mere udbyggede forløb Research data management for studerende.

Endelig kan man med fordel inddrage udvalgte dele af lektionen i forbindelse med en generel drøftelse om gode studievaner i at gemme sine data, beskytte dem og tage backups.


Hvordan anbefales denne lektion inddraget i undervisningen?

Den nyeste forskning om studerendes forberedelsesmønstre peger på, at der er større sandsynlighed for, at studerende engagerer sig i de foreslåede forberedelsesaktiviteter, hvis de oplever disse aktiviteter som relevante og kan se tegn på synlig læring. På den baggrund foreslås det, at aktiviteterne i denne lektion rammesættes tydeligt for de studerende, så de kan se formålet med dem i forhold til opnåede kompetencer og i forhold til, hvordan forberedelsesaktiviteten relaterer til, hvad der foregår i undervisningen.


Herunder formuleres to konkrete eksempler på, hvordan forberedelsesvejledning og undervisningsaktiviteter kan rammesættes over for de studerende.


A: Refleksionsspørgsmål

I lektionen findes der refleksionsopgaver, som skal faciliteres af underviseren. 


Forslag til forberedelsesvejledning i fagets Absalon-rum:

1) Se videoerne, og læs teksterne i lektionen ’Pas på dine data – om dataklassifikation og risici’.


2) Reflekter over følgende spørgsmål. Skriv dine refleksioner ind i denne diskussionstråd på Absalon senest [f.eks. to dage før undervisningen, så både underviser og de studerende har mulighed for og tid til at gennemføre pkt. 3 nedenfor].

•    Hvordan vil du klassificere dine egne data, og hvilke risici kan du identificere i forbindelse med håndteringen af dem?
•    Hvad kan det betyde for dit valg af lagring af data, at du f.eks. indsamler følsomme persondata i form af interviews gemt som lydfiler? Hvad skal du være opmærksom på?


3) Læs dine medstuderendes refleksioner, inden du kommer til undervisningen. I undervisningen skal du nemlig give feedback på et par af dine medstuderendes refleksioner og selv modtage feedback på dine egne.


Forslag til undervisningsaktiviteter baseret på de studerendes forberedelse (i alt ca. 30-35 min.):

1) Underviser spørger, om de studerende har spørgsmål til de sete videoer og/eller den læste tekst (1-5 min.).
[OBS: Spørg aldrig de studerende, om de har læst teksterne eller set videoerne; den type spørgsmål fører typisk til, at der åbnes op for, at det ikke at have forberedt sig er en mulighed, hvorved mangelfuld forberedelse indirekte legitimeres.]


2) Underviser beder de studerende om at skrive feedback i diskussionstråden til to af deres medstuderende ud fra følgende kriterier. For at sikre, at alle modtager lige megen feedback, kan underviser f.eks. foreslå, at alle giver feedback til de to næste på holdets navneliste (ca. 30 min.).

•    Er du enig i din medstuderendes risikovurdering? Ser du andre potentielle risici?
•    Er din medstuderendes overvejelser over valg af lagring af data realistiske?


B: Selvstændige opgaver på KUnet

Der er også mere selvstændige opgaver, hvor de studerende enten individuelt eller i grupper opfordres til at gå på opdagelse på KUnet og løse konkrete opgaver.


Forslag til forberedelsesvejledning i fagets Absalon-rum:

1) Se videoerne, og læs teksterne i lektionen ’Pas på dine data – om dataklassifikation og risici’.


2) Gå ind på din studieside på KUnet, åbn “studieinformation”, og svar på følgende spørgsmål:

•    Hvor finder du informationen om indsamling og håndtering af persondata? 
•    Åbn siden om indsamling og håndtering af persondata. Hvor finder du en samtykkeblanket? 
•    Læs samtykkeblanketten. Hvornår vil du bruge blanketten i et projekt?
•    Forestil dig, at du arbejder i en gruppe og vil håndtere persondata. For at kunne håndtere persondata i et gruppeprojekt har du brug for en blanket til fælles dataansvar. Hvor på KUnet finder du blanketten til fælles dataansvar?
•    Når du begynder på at skrive dit bachelorprojekt eller din kandidatopgave, vil du have brug for at lære mere om forskningsdatamanagement. Hvor på KUnet kan du finde mere information om forskningsdatamanagement for studerende?


3) Aflever dine svar på Absalon, så jeg har dem i hænde senest [f.eks. to dage] før undervisningen og kan nå at gennemlæse dem. Du får ikke individuel feedback på dine svar, men baseret på holdets samlede svar kan jeg danne mig et billede af, i hvilket omfang I forstår og kan navigere i KU’s officielle information, skemaer, blanketter m.m. om datahåndtering, og I vil på baggrund heraf modtage generel, mundtlig feedback i undervisningen.


Kilde – hvem har produceret indholdet?
Lektionen er produceret af Københavns Universitet som en del af Københavns Universitets læringsressourcer til digital dannelse, 2023.

Fagansvarlige:
•    Lorna Wildgaard, ph.d., specialkonsulent, Københavns Universitetsbibliotek (KUB), Forskerservice
•    Asger Væring Larsen, specialkonsulent, Københavns Universitetsbibliotek (KUB), Forskerservice


Lektionens relation til andre lektioner og/eller forløb, hvis relevant
Lektionen er udviklet til emnet ”Datahåndtering”, og alt andet indhold under dette emne vil også være relevant. Man kan kombinere lektioner, f.eks. i forhold til hvordan de studerende klassificerer deres data (lektionen ”Pas på dine data – om dataklassifikation og risici”), hvordan disse data skal opbevares (lektionen “Gem din data godt – om at gemme data og finde dem igen”), og hvordan man på en hensigtsmæssig måde kan dele disse data (lektionen “Del dine data med andre – om at data skal gøre maksimal nytte”).


Der findes en række ressourcer, hvor de studerende kan lære mere om dataklassifikation og håndtering af persondata:

•    Research data management for studerende (et længere forløb for viderekomne) 
•    Databeskyttelsesforordningen for studerende 
•    GDPR for studerende: For at de studerende kan gennemføre et projekt omfattende persondata uden at overtræde persondatalovgivningen, er det vigtigt, at de forstår, hvordan de overholder reglerne og arbejder ansvarligt med andre menneskers oplysninger.
 
På studieinformationssiderne findes: 

•    Reglerne for indsamling og opbevaring af persondata.
•    Samtykkeblanketter, der over for deltagerne beskriver, hvordan du har tænkt dig at arbejde med deres data.
•    Den blanket, du skal underskrive, hvis du indsamler persondata som led i et gruppeprojekt.
•    Tilladelsesblanketter som din vejleder skal underskrive, hvis du arbejder med data indsamlet fra f.eks. sygehuse.
•    En vejledning til opsætning af OneDrive, som er der, vi anbefaler, at studerende opbevarer deres data og eventuelle blanketter og aftaler.   
•    KUnet > Studieinformation > [Vælg din studieportal] > Planlæg dit studie > Regler og dispensationer > Sådan indsamler og håndterer du persondata