Underviservejledning til lektionen Hvorfor skal du behandle data ordentligt?

PDF version Download PDF version

Formål 
Formålet med denne lektion er at give de studerende en introduktion til hvordan de håndterer data, og hvorfor datahåndtering er vigtig. Særligt får de et indblik i, hvordan de bør arbejde med data i deres opgaver, i deres projekter og deres studie i øvrigt.


Målbeskrivelse

Når de studerende har gennemført lektionen, forventes det, at de:

•    kan forklare, hvorfor de skal passe godt på de data, de håndterer i forbindelse med deres studie.
•    kan forklare, hvorfor god datahåndtering er en vigtig del af det videnskabelige arbejde.
•    kan finde KU’s politik om forskningsdatamanagement og beskrive, hvornår den gælder for dem som studerende.


Hvilke dannelsesspørgsmål behandler denne lektion?

•    Hvad er data? Hvilke data kan og må jeg anvende til studieformål?
•    Hvordan håndterer jeg forskellige typer data sikkert og forsvarligt f.eks. under dataindsamling, opbevaring, deling, udveksling og genbrug?
•    Hvor (på KU) kan jeg opsøge viden om regler for dataindsamling og -håndtering?


Indholdsbeskrivelse

Denne korte lektion introducerer datahåndtering, hvad det er, hvorfor man skal passe godt på sine data på sit studie, og hvorfor datahåndtering er en vigtig del af det videnskabelige arbejde.

Lektionen gør også opmærksom på, at der er forskel mellem datahåndtering og forskningsdatamanagement.

Endelig præsenterer lektionen de studerende for, hvornår de skal forholde sig til KU’s politik for forskningsdatamanagement: Hvad betyder KU's forskningsdatamanagementpolitik for studerende? Hvilke ansvar har de? Hvilke ansvar har deres vejleder? Og er de data, de studerende indsamler i andre situationer end bachelorprojekter og kandidatspecialer, omfattet af politikken for forskningsdatamanagement?


Format og varighed

Lektionen består af tekst, korte videoer og refleksionsopgaver. Lektionen suppleres med en ordliste, hvor de studerende kan finde definitioner af anvendte begreber.

Lektionen er estimeret til 15 min. varighed, ekskl. refleksionsopgaven.


Målgruppe
Bachelorstuderende på hele Københavns Universitet.


Hvornår anbefales denne lektion inddraget i undervisningen? 
Lektionen er udviklet, så den bedst gennemføres som selvstændig læsning efterfulgt af gruppediskussioner styret af underviseren. Man kan med fordel sætte diskussionerne ind i sin egen faglige kontekst. Hvad data kan være, og hvordan man håndterer data, afhænger af faget, datatypen og projektet. 

Endelig kan man inddrage lektionen i forbindelse med introduktion til bachelorprojekter eller kandidatspecialer. Til det formål kan man dog alternativt med fordel anvende det mere udbyggede forløb Research data management for studerende.


Hvordan anbefales denne lektion inddraget i undervisningen?

Den nyeste forskning om studerendes forberedelsesmønstre peger på, at der er større sandsynlighed for, at studerende engagerer sig i de foreslåede forberedelsesaktiviteter, hvis de oplever disse aktiviteter som relevante og kan se tegn på synlig læring. På den baggrund foreslås det, at aktiviteterne i denne lektion rammesættes tydeligt for de studerende, så de kan se formålet med dem i forhold til opnåede kompetencer og i forhold til, hvordan forberedelsesaktiviteten relaterer til, hvad der foregår i undervisningen. 

Lektionen indeholder refleksionsopgaver, som underviseren kan bruge som indledning til en diskussion om de studerendes forståelse af hvad data kan være. Diskussionen kan rammesættes til faget, og de studerende kan inddrage deres egne erfaringer med at arbejde med data, at miste data og evt. best practices. Refleksionsopgaven kan også bruges til at introducere de studerende til, hvor på KUnet de kan finde mere information om at håndtere data i deres egne forskningsprojekter (når de kommer dertil).

Herunder formuleres et konkret eksempel på, hvordan forberedelsesvejledning og undervisningsaktiviteter kan rammesættes over for de studerende.


Forslag til forberedelsesvejledning i fagets Absalon-rum:

1) Se videoerne, og læs teksterne i lektionen ’Hvorfor skal du behandle data ordentligt?’.

2) Reflekter over følgende spørgsmål. Skriv dine refleksioner ned, og tag dem med til undervisningen, hvor du skal dele dem med dine medstuderende.

•    Hvilke data har du tidligere arbejdet med?
•    Har du nogensinde mistet dine data? Hvad kunne du have gjort for at forhindre dette datatab?
•    Hvad kan forskningsdata være? Hvilke data arbejder forskere med i dit fag?
•    Har du arbejdet med forskningsdata i et projekt eller studiejob? Hvilke typer data var det, og hvordan blev de behandlet?
•    Når du begynder på at skrive dit bachelorprojekt eller din kandidatopgave, vil du have brug for at lære mere om forskningsdatamanagement. Hvor på KUnet kan du finde mere information om forskningsdatamanagement for studerende?


Forslag til undervisningsaktiviteter baseret på de studerendes forberedelse (i alt ca. 35 min.):

1) Gruppediskussion (grupper à ca. 3-4 studerende, ca. 20 min.):

  • Sammenlign og diskuterer jeres svar på spørgsmålene fra forberedelsen.

2) Plenumopsamling mundtligt eller via padlet (ca. 15 min.).

I lektionen gør vi de studerende opmærksomme på, hvor de kan finde up-to-date information om KU’s politik for forskningsdatamanagement:

  • Københavns Universitet har udarbejdet en Politik for Forskningsdatamanagement, der beskriver forventningerne til studerende, forskere, forskningsledere og forskningsunderstøttende medarbejdere, der håndterer data på KU: KU’s Politik for Forskningsdatamanagement.

Kilde – hvem har produceret indholdet?
Lektionen er produceret af Københavns Universitet som en del af Københavns Universitets læringsressourcer til digital dannelse, 2023.

Fagansvarlige:
•    Lorna Wildgaard, ph.d., specialkonsulent, Københavns Universitetsbibliotek (KUB), Forskerservice
•    Asger Væring Larsen, specialkonsulent, Københavns Universitetsbibliotek (KUB), Forskerservice


Lektionens relation til andre lektioner og/eller forløb, hvis relevant

Lektionen er udviklet til emnet ”Datahåndtering”, og alt andet indhold under dette emne vil også være relevant. Man kan kombinere lektioner, f.eks. i forhold til hvordan de studerende klassificerer deres data (lektionen ”Pas på dine data – om dataklassifikation og risici”), hvordan disse data skal opbevares (lektionen “Gem din data godt – om at gemme data og finde dem igen”), og hvordan man på en hensigtsmæssig måde kan dele disse data (lektionen “Del dine data med andre – om at data skal gøre maksimal nytte”).

Københavns Universitet har udarbejdet et online forløb, der hedder Research data management for studerende, hvor man kan lære mere om, hvordan man skal håndtere forskningsdata i forbindelse med et bachelorprojekt eller et speciale ved Københavns Universitet (KU).
Forløbet guider de studerende gennem datamanagementprocessen – fra planlægning af dataindsamling over analyse og opbevaring af dataene i løbet af projektet til, hvad man gør med dataene, når projektet er slut.

 

image.png