Underviservejledning til lektionen Hvad er data, og hvordan adskiller det sig fra information og viden?
PDF version Download PDF version
Formål
Formålet med denne lektion er at introducere de studerende til begreberne data, information og viden, til hvordan de relaterer sig til hinanden og at introducere til forskellige typer af data. De studerende præsenteres for forskellene på primære og sekundære data, kvalitative og kvantitative data samt strukturerede og ustrukturerede data. Med denne forståelse skabes fundamentet for at se nye muligheder inden for deres fag, og de vil være bedre rustede til at arbejde med data i bred forstand.
Målbeskrivelse
Når de studerende har gennemført lektionen, forventes det, at de:
- kan gengive forskellen på begreberne data og information (og viden).
- kan beskrive og identificere kvantitative og kvalitative data.
- kan beskrive og identificere primære og sekundære data.
- kan benævne forskellen på strukturerede og ustrukturerede data.
Hvilke dannelsesspørgsmål behandler denne lektion?
- Hvilke data arbejder jeg med inden for mit fag?
- Hvordan anvender forskellige fagligheder digitale data og metoder, herunder inden for den konkrete faglighed?
Indholdsbeskrivelse
Lektionen giver studerende kendskab til, hvad data er, og hvordan det adskiller sig fra information og viden. De studerende introduceres desuden til forskellene mellem kvantitative og kvalitative, primære og sekundære samt strukturerede og ustrukturerede data.
Lektionen er overvejende teoretisk, men indeholder desuden en quiz samt links til yderligere materiale, hvor de studerende selv kan gå på opdagelse.
Format og varighed
Lektionen består af en kombination af information formidlet gennem tekst, grafik og video. Underviseren opfordres til at lave refleksionsopgaver tilpasset til feltet for det konkrete kursus, de studerendes faglige niveau og deres akademiske erfaringer. Tilpasningen kunne eksempelvis omfatte en gennemgang af de typer data, der benyttes inden for pågældende fag, som sættes i relation til de i lektionen introducerede datatyper.
Lektionen er estimeret til 20 min. varighed, ekskl. evt. tilføjede refleksionsøvelser.
Målgruppe
Bachelorstuderende på hele Københavns Universitet.
Hvornår anbefales denne lektion inddraget i undervisningen?
Lektionen er udviklet, så den kan gennemføres som selvstændig aktivitet, men den vil være særlig relevant at inddrage som optakt til kurser eller lektioner, hvor de studerende introduceres til data, hvad enten der er tale om teoretiske fag eller metodekurser. Ønsker man at benytte nogle af de andre lektioner under emnet Digital dannelse og metode, anbefales det desuden, at man starter med denne lektion.
Hvordan anbefales denne lektion inddraget i undervisningen?
Den nyeste forskning om studerendes forberedelsesmønstre peger netop på, at der er større sandsynlighed for, at studerende engagerer sig i de foreslåede forberedelsesaktiviteter, hvis de oplever disse aktiviteter som relevante og kan se tegn på synlig læring. På den baggrund foreslås det, at aktiviteterne i denne lektion rammesættes tydeligt for de studerende, så de kan se formålet med dem i forhold til opnåede kompetencer og i forhold til, hvordan forberedelsesaktiviteten relaterer til, hvad der foregår i undervisningen.
Det anbefales derfor, at de studerende gennemfører lektionen på egen hånd, evt. som forberedelse til undervisning, og at der i undervisningen samles op på de begreber, der introduceres i lektionen, så de studerende kan stille uddybende spørgsmål til emnet.
- Underviseren bør være opmærksom på, at lektionen giver en generel introduktion til emnet og – givet rammerne – ikke kan være fyldestgørende for praksis i det konkrete fag. Det anbefales derfor, at underviseren diskuterer lektionen med de studerende efter gennemførsel med udgangspunkt i egen faglighed med eksempler på arbejdet med data af konkret relevans for de studerende.
- Underviseren anbefales at inddrage lektionen i undervisningen eller at indlejre lektionen i et fags Absalonrum. Da arbejdet med data som nævnt er fag- og metodespecifikt, forventes det, at underviseren tilpasser indhold og refleksionsopgaver i lektionen efter fag og/eller metode.
Herunder formuleres et konkret eksempel på, hvordan forberedelsesvejledning og undervisningsaktiviteter kan rammesættes over for de studerende.
Forslag til forberedelsesvejledning i fagets Absalon-rum:
1) Gennemgå lektionen ’Hvad er data, og hvordan adskiller det sig fra information og viden?’
2) Besvar denne quiz (IKKE TILGÆNGELIG ENDNU) senest [f.eks. dagen før undervisningen kl. 9.00, så underviser har mulighed for at gennemse resultaterne og træffe didaktiske valg om undervisningen på baggrund heraf].
3) Reflekter over følgende spørgsmål. Skriv dine refleksioner ned, og tag dem med til undervisningen, hvor du skal dele dem med dine medstuderende.
- Hvad kunne hhv. data, information og viden være i [dit fag/din undersøgelse]?
- Benytter [dit fag/din undersøgelse] sig hovedsagelig af kvantitative eller kvalitative data? Begrund dit svar.
- Hvad kunne hhv. primære og sekundære data være i [dit fag/din undersøgelse]?
- Hvad kunne hhv. strukturerede og ustrukturerede data være i [dit fag/din undersøgelse]?
Forslag til undervisningsaktiviteter baseret på de studerendes forberedelse (i alt ca. 25-40 min.):
1) Underviser spørger, om de studerende har spørgsmål til lektionen (1-2 min.).
[OBS: Spørg aldrig de studerende direkte, om de har læst; den type spørgsmål fører typisk til, at der åbnes op for, at det ikke at have forberedt sig er en mulighed, hvorved mangelfuld forberedelse indirekte legitimeres.]
2) Hvis der er spørgsmål, og/eller hvis underviser kan se ud af quizbesvarelserne, at et eller flere af de introducerede koncepter ikke er forstået korrekt af flere af de studerende, beder underviser de studerende om at gå sammen i grupper og i fællesskab diskutere sig frem til, hvad dette koncept/disse koncepter indebærer. Underviser kan med fordel sammensætte grupperne med udgangspunkt i quizbesvarelsesdataene, sådan at hver gruppe om muligt indeholder mindst én studerende, der lader til at have styr på de(t) givne koncept(er) (grupper à 3-4 studerende, 0-15 min.).
3) Gruppediskussion (grupper à 3 studerende, ca. 15 min.):
- Sammenlign og diskuterer jeres svar på refleksionsspørgsmålene fra forberedelsen
- Er I indbyrdes enige i gruppen om jeres forståelse af koncepterne data/information/viden, kvantitative/kvalitative data, primære/sekundære data og strukturerede/ustrukturerede data?
4) Plenumopsamling enten mundtligt eller skriftligt via padlet med fokus på særligt det sidste spørgsmål (ca. 10 min.).
Kilde – hvem har produceret indholdet?
Lektionen er produceret af Københavns Universitet som en del af Københavns Universitets læringsressourcer til digital dannelse, 2023.
Fagansvarlige:
- Christian B. Knudsen, specialkonsulent, Københavns Universitetsbibliotek (KUB)
- Daniel H. Pryn, informationsspecialist, Københavns Universitetsbibliotek (KUB)
Lektionens relation til andre lektioner og/eller forløb, hvis relevant
Lektionen er udviklet til emnet Digital undersøgelse og metode, som ud over denne lektion består af lektionerne:
Lektionerne har en naturlig progression, men kan anvendes uafhængigt af hinanden.
Det kan desuden anbefales at kigge på lektionen Digitale data som grundlag for viden under emnet Digital refleksion.