Underviservejledning til lektionen God dataindsamlingspraksis

PDF version Download PDF version

Formål

Formålet med denne lektion er at gennemgå en række forhold, de studerende bør være opmærksomme på i forbindelse med indsamling af data; fra formål med indsamling af data og overvejelser over afgrænsning af emnet for undersøgelsen til neutralitet i formulering af spørgsmål. Lektionen sluttes af med at give de studerende en introduktion til praksis omkring indsamling og organisering af data.

 

Målbeskrivelse

Når de studerende har gennemført lektionen, forventes det, at de:

  • har tilegnet sig kendskab om nogle af de forhold, der påvirker dataindsamlingen, herunder det metodiske formål med dataindsamlingen, afgrænsning af undersøgelsesspørgsmålet samt datamængden.
  • kan genkalde sig strukturering af data (tidy), herunder metadata/dokumentation med henblik på genanvendelse af data.

 

Hvilke dannelsesspørgsmål behandler denne lektion?

  • Hvordan kan digitale værktøjer påvirke indsamling eller valg af datasæt?
  • Hvilke metodiske og praktiske overvejelser er vigtige i forbindelse med indsamling af data?

 

Indholdsbeskrivelse

Lektionen giver de studerende kendskab til teoretiske, praktiske og metodiske problemstillinger i forbindelse med indsamling af data, både egne indsamlede data og data hentet fra åbne kilder; fra formål med indsamling af data og overvejelser omkring afgrænsning af emnet for undersøgelsen til neutralitet i formulering af spørgsmål.

 

Lektionen er en blanding af praktiske råd og anbefalinger til videnskabsteoretiske overvejelser. Både praktik og teori vil selvsagt variere fra fagområde til fagområde. Den indeholder desuden en quiz samt links til yderligere materiale, hvor de studerende selv kan gå på opdagelse.

 

Format og varighed

Lektionen består af en kombination af information formidlet gennem tekst og grafik. Underviseren opfordres til at lave refleksionsopgaver tilpasset til feltet for det konkrete kursus, de studerendes faglige niveau og deres akademiske erfaringer. Tilpasningen kunne eksempelvis omfatte fagets normale former for dataindsamling samt de fagspecifikke metodiske overvejelser, der gør sig gældende.

Lektionen er estimeret til 20 min. varighed, ekskl. evt. tilføjede refleksionsøvelser.

 

Målgruppe

Bachelorstuderende på hele Københavns Universitet.


Hvornår anbefales denne lektion inddraget i undervisningen?

Lektionen er udviklet, så den kan gennemføres som selvstændig aktivitet, men den vil være særlig relevant at inddrage som optakt til kurser eller lektioner, hvor de studerende selvstændigt skal indsamle data.

 

Hvordan anbefales denne lektion inddraget i undervisningen?

Den nyeste forskning om studerendes forberedelsesmønstre peger på, at der er større sandsynlighed for, at studerende engagerer sig i de foreslåede forberedelsesaktiviteter, hvis de oplever disse aktiviteter som relevante og kan se tegn på synlig læring. På den baggrund foreslås det, at aktiviteterne i denne lektion rammesættes tydeligt for de studerende, så de kan se formålet med dem i forhold til opnåede kompetencer og i forhold til, hvordan forberedelsesaktiviteten relaterer til, hvad der foregår i undervisningen.

Det anbefales derfor, at de studerende gennemfører lektionen på egen hånd, evt. som forberedelse til undervisning, og at der i undervisningen samles op på de begreber, der introduceres i lektionen, så de studerende kan stille uddybende spørgsmål til emnet.

  • Underviseren bør være opmærksom på, at lektionen giver en generel introduktion til emnet, og – givet rammerne – ikke kan være fyldestgørende for praksis i det konkrete fag. Det anbefales derfor, at underviseren diskuterer lektionen med de studerende efter gennemførsel med udgangspunkt i egen faglighed med eksempler på arbejdet med data af konkret relevans for de studerende.
  • Underviseren anbefales at inddrage lektionen i undervisningen eller at indlejre lektionen i et fags Absalonrum. Da arbejdet med data som nævnt er fag- og metodespecifikt, forventes det, at underviseren tilpasser indhold og reflektionsopgaver i lektionen efter fag og/eller metode.

 

Herunder formuleres et konkret eksempel på, hvordan forberedelsesvejledning og undervisningsaktiviteter kan rammesættes over for de studerende.

 

Forslag til forberedelsesvejledning i fagets Absalon-rum:

1) Gennemgå lektionen ’God dataindsamlingspraksis

2) Besvar nedenstående punkter skriftligt (1-3 sider), og upload din besvarelse i denne diskussionstråd her på Absalon senest [f.eks. 2 eller 3 dage før undervisningen].

  • Beskriv et undersøgelsesspørgsmål inden for [dit fag], som du potentielt kunne tænke dig at indsamle data om og besvare. Forsøg at afgrænse undersøgelsesspørgsmålet så præcist som muligt.
    [Hvis lektionen benyttes i forbindelse med, at de studerende skal lave en fri skriftlig opgave eller anden form for selvstændig undersøgelse, kan dette punkt erstattes med følgende: Hvad er din opgaves/undersøgelses undersøgelsesspørgsmål?]
  • Hvilke og hvor mange data vil du skulle indsamle?
  • Hvilke overvejelser har du gjort dig om dataindsamlingens neutralitet?
  • Hvordan vil du indsamle dine data i praksis?
  • Vil dine data kunne opsættes som tidy data? Hvis ja, giv et eksempel på, hvordan det kunne se ud.

 

3) Læs dine medstuderendes/din studiegruppes besvarelser. I undervisningen skal du give nogle af dine medstuderende/din studiegruppe peerfeedback på besvarelserne, ligesom du selv vil modtage peer feedback på din besvarelse. I vil skulle give hinanden feedback med udgangspunkt i følgende feedback-kriterier:

  • Hvor velafgrænset er undersøgelsesspørgsmålet? Begrund din vurdering.
  • I hvilket omfang finder du det sandsynligt, at den foreslåede datatype og -mængde kan lede til en dataunderbygget besvarelse af undersøgelsesspørgsmålet? Begrund din vurdering.
  • I hvilket omfang er der taget stilling til dataindsamlingens neutralitet? Begrund din vurdering.
  • I hvilket omfang finder du den foreslåede dataindsamlingsmetode hensigtsmæssig og gennemførlig? Begrund din vurdering.

 

Forslag til undervisningsaktiviteter baseret på de studerendes forberedelse (i alt ca. 30 min.):

1) Underviser indleder med at takke for de afleverede besvarelser og pointerer, at disse langt hen ad vejen vil kunne indgå i eller endog udgøre væsentlige dele af metodeafsnittet i en skriftlig, akademisk opgave. Herefter introducerer underviser nedenstående peer feedback-øvelse (2-4 min.).

2) Mundtlig peer feedback på de afleverede besvarelser med udgangspunkt i feedbackkriterierne i Absalon (gruppevis, ca. 20 min.).

3) Opsamling, hvor underviser giver generaliseret feedback på besvarelserne og fremhæver mønstre og tendenser (ca. 5-10 min.).

 

Kilde – hvem har produceret indholdet?

Lektionen er produceret af Københavns Universitet som en del af Københavns Universitets læringsressourcer til digital dannelse, 2023.

Fagansvarlige:

  • Christian B. Knudsen, specialkonsulent, Københavns Universitetsbibliotek (KUB)
  • Daniel H. Pryn, informationsspecialist, Københavns Universitetsbibliotek (KUB)

 

Lektionens relation til andre lektioner og/eller forløb, hvis relevant

Lektionen er udviklet til emnet Digital undersøgelse og metode, som ud over denne lektion består af lektionerne:

 

Lektionerne har en naturlig progression, men kan anvendes uafhængigt af hinanden. Det anbefales dog, at de studerende har en forståelse af, hvad data er inden for det aktuelle fag, før der tales om dataindsamling.

Det kan desuden anbefales at kigge på lektionerne under emnet Datahåndtering samt på lektionen Digitale data som grundlag for viden under emnet Digital refleksion.