Underviservejledning til Digitalisering af samfundet

PDF version Download PDF version

Formål 
Formålet med lektionen er igennem tre udvalgte cases at præsentere de studerende for nogle af de dilemmaer digitaliseringen medfører, og derigennem stimulere til refleksion over, hvorledes både digitalisering og konkrete digitale løsninger ændrer relationer og magtforhold mellem stat, individ og marked.


Målbeskrivelse


Når de studerende har gennemført lektionen, forventes det, at de:

•    forstår, hvordan digitaliseringen ændrer relationer og magtforhold i samfundet.
•    kan reflektere over de udfordringer og dilemmaer, digitaliseringen af samfundet medfører.
•    kan diskutere digitaliseringens konsekvenser i forhold til eget fag og egen faglighed.


Hvilke dannelsesspørgsmål behandler denne lektion?
•    Hvilke tilsigtede og utilsigtede konsekvenser kan der være ved den omfattende digitalisering af samfundet?
•    Hvilke etiske spørgsmål rejser digitaliseringen i forskellige faglige, samfundsmæssige og personlige sammenhænge?
•    Hvilken betydning har digitalisering for faglig ekspertise i et digitalt samfund?


Indholdsbeskrivelse

Lektionen indeholder introducerede tekst om emnet samt tre podcast-interviews, der repræsenterer hver deres case. Dertil kommer en række relevante links til videre læsning.


Format og varighed
Lektionen tager ca. 1 time at gennemføre fordelt på 5 minutters læsning og aflytning af tre podcast-interviews à 16-24 min. varighed. Underviseren kan udvælge podcasts alt efter casens relevans for kursusindholdet.


Målgruppe

Bachelorstuderende på hele Københavns Universitet.


Hvornår anbefales denne lektion inddraget i undervisningen? 
Lektionerne om ”Digital refleksion” anbefales anvendt i faglige introduktionskurser på bacheloruddannelsens første år, men kan også anvendes senere i uddannelsen som afsæt for faglige diskussioner om digitaliseringens betydning for faget/fagligheden/professionen – især i kurser, der omhandler teknologibrug i samfundsrelevante kontekster.


Hvordan anbefales denne lektion inddraget i undervisningen?

Lektionen tænkes primært anvendt til at stimulere til fælles diskussion i forbindelse med undervisningen. De studerende kan med fordel læse modulet igennem og lytte til en eller flere af de tre cases som forberedelse til undervisningen. Underviseren kan stille en række fagligt relevante spørgsmål til den/de valgte cases, som de studerende skal reflektere over som del af deres forberedelse. Alternativt kan underviseren lade de studerende arbejde med refleksionsspørgsmål i grupper som del af undervisningen.

Den nyeste forskning om studerendes forberedelsesmønstre peger netop på, at der er større sandsynlighed for, at studerende engagerer sig i de foreslåede forberedelsesaktiviteter, hvis de oplever disse aktiviteter som relevante og kan se tegn på synlig læring. På den baggrund foreslås det, at aktiviteterne i denne lektion rammesættes tydeligt for de studerende, så de kan se formålet med dem i forhold til opnåede kompetencer og i forhold til, hvordan forberedelsesaktiviteten relaterer til, hvad der foregår i undervisningen. Herunder formuleres på den baggrund et konkret eksempel på, hvordan forberedelsesvejledning og undervisningsaktiviteter kan rammesættes over for de studerende.


Forslag til undervisningsaktiviteter i slutningen af den undervisningsgang, der ligger forud for, at de studerende skal følge lektionen (i alt ca. 8-15 min.):

1) Underviser præsenterer hovedlinjerne i de(n) relevante problematik(ker) i case #[1/2/3] (5-10 min.).

2) Holdningslinje (3-5 min.): Underviser beder de studerende stille sig op på en linje igennem undervisningslokalet afhængig af, hvordan de umiddelbart anskuer de(n) præsenterede problematik(ker) (”som en mulighed/en styrke” i den ene ende af lokalet; ”som et problem/en udfordring” i den anden). Herefter nævner underviser, at holdningslinjen/afstemningen gentages næste undervisningsgang, efter de studerende har forberedt sig til emnet.


Forslag til forberedelsesvejledning til den efterfølgende undervisningsgang i fagets Absalon-rum:

1) Hør podcasten med case #[1/2/3], og læs den instruerende tekst i lektionen ’Digitalisering af samfundet’.

2) Reflekter med afsæt i casen over nedenstående spørgsmål, og plot dine refleksioner ind under de relevante kolonner i denne padlet Links to an external site..
[OBS: Denne padlet er en master-kopi og må ikke deles med de studerende; underviser erstatter selv dette link med et link til sin egen kopi af padletten].

  • Hvilke muligheder, udfordringer, dilemmaer, etiske spørgsmål m.m. kan du identificere i casen?
  • Er du enig i den analyse af muligheder, udfordringer, dilemmaer, etiske spørgsmål m.m., der præsenteres i cases?
  • Hvilke muligheder, udfordringer, dilemmaer, etiske spørgsmål m.m. i casen kan overføres til [faget/de(n) konkrete problematik(ker); underviser indsætter selv relevant tekst]?


Forslag til undervisningsaktiviteter baseret på de studerendes forberedelse (i alt ca. 30 min.):

1) Underviser præsenterer en kondensering af de indkomne posts i padletten (5 min.)

2) Gruppediskussion (grupper à 3-4 studerende, ca. 15 min.):

  • Hvilke posts er I enige/uenige med, hvilke finder I særligt interessante, og hvorfor?

3) Holdningslinje (10 min.): Underviser beder igen de studerende stille sig op på en linje i undervisningslokalet afhængig af, hvordan de anskuer den præsenterede problematik (”som en mulighed/en styrke” i den ene ende af lokalet; "som et problem/en udfordring” i den anden). Herefter spørger underviser udvalgte studerende, hvorfor de står, hvor de står, og om – og i så fald hvorfor – de har rykket sig i forhold til forrige undervisningsgang.


Kilde – hvem har produceret indholdet?

Lektionen er produceret af Københavns Universitet som en del af Københavns Universitets læringsressourcer til digital dannelse, 2023.

Fagansvarlig:

  • Camilla Moring, lektor, Institut for Kommunikation


Lektionens relation til andre lektioner og/eller forløb, hvis relevant

Lektionen indgår som en af fem lektioner i et sammenhængende forløb under temaet ”Digital refleksion”.
De øvrige lektioner er: